Скоттсдейл, штат Аризона, 27 квітня 2022 р. – Компанія Viavi Solutions Inc. (VIAVI) (NASDAQ: VIAV) сьогодні опублікувала нові галузеві дані, які показують, що кількість міст з мережами 5G зараз становить 1947 міст у всьому світі. Незважаючи на пандемію, міста 5G з’являлися в Інтернеті майже два рази на день, а в 2021 році додалося 635 нових міст 5G, згідно з новим звітом VIAVI «The State of 5G», який працює вже шостий рік.

До кінця січня 2022 року 72 країни мали мережі 5G, причому новітні країни 5G включали Аргентину, Бутан, Кенію, Казахстан, Малайзію, Мальту та Маврикій, і всі вони були введені в Інтернет у другій половині 2021 року. Європа, Близький Схід і Африка (EMEA) обігнав Азіатсько-Тихоокеанський регіон, включаючи Великий Китай (APAC), і став регіоном з найбільшою кількістю міст 5G – 839. APAC має 689 міст 5G, а Америка – 419.

Не дивно, що дві найбільші економіки світу, Сполучені Штати та Китай, є країнами з найбільшою кількістю міст 5G. Зараз у Китаї 356 міст 5G, а у Сполучених Штатах – 296. Філіппіни залишаються на третьому місці у світі із загальною кількістю 98 міст 5G.

Наразі більшість розгорнутих мереж 5G є неавтономними мережами (NSA), що означає, що обладнання 5G додається до існуючої інфраструктури мережі 4G. Наразі в усьому світі існує 24 автономні (SA) мережі 5G, що означає, що вони створені з використанням нової базової мережі 5G. Загальноприйнято, що багато варіантів використання наступного покоління та моделей монетизації, пов’язаних із 5G, крім розширеної мобільної широкосмугової мережі (eMBB), будуть можливими лише тоді, коли будуть створені автономні мережі 5G, побудовані на нових базових мережах 5G.

Стан 5G також підкреслює зростаючу екосистему Open RAN, що об’єднує операторів мобільного зв’язку, а також постачальників програмного забезпечення та інфраструктури, прагнучи розробити відкриту віртуалізовану мережу радіодоступу (RAN) із вбудованим управлінням штучного інтелекту (AI). Станом на березень 2022 року 64 оператори публічно оголосили про свою участь у розвитку мереж Open RAN. Це розбивається на 23 реальні розгортання мереж Open RAN, 34 на пробній фазі, а ще сім операторів публічно оголосили, що перебувають на досудовій фазі.

«5G продовжує розширюватися, незважаючи на зустрічний вітер глобальної пандемії», – сказав Самех Ямані, технічний директор VIAVI Solutions. «Те, що буде далі в 5G, — це посилення мереж. Це буде мати кілька форм. По-перше, ми очікуємо побачити більше автономних мереж 5G, які забезпечать значну частину обіцянок 5G як для оператора, так і для ширшої екосистеми користувачів. А по-друге, ми очікуємо, що Open RAN продовжить свій стрімкий розвиток і стане де-факто стандартом. VIAVI продовжуватиме відігравати центральну роль у тестуванні цих нових мереж у міру їх створення та розширення».

Інфографіку про стан 5G можна завантажити тут. Дані були зібрані з загальнодоступних джерел виключно для інформаційних цілей, як частина практики VIAVI щодо відстеження тенденцій комунікаційних технологій.