Чандлер, штат Аризона, 4 квітня 2024 р. – Viavi Solutions Inc. (VIAVI) (NASDAQ: VIAV) ) сьогодні поділилася віхами досліджень 6G і штучного інтелекту на основі Програми компанії 6G Forward. Оскільки 6G є першим поколінням бездротового зв’язку на базі штучного інтелекту, джерела даних, такі як цифровий двійник 6G масштабу міста, будуть життєво важливі для навчання інших елементів мережі, таких як 6G AI-Native Air Interface.

Цифровий двійник 6G міського масштабу

У 2022 році VIAVI оголосив про підтримку досліджень в Інституті бездротового Інтернету речей і кооперативному дослідницькому центрі Open6G при Північно-східному університеті в рамках програми VIAVI 6G Forward. Ключовим аспектом дослідження було моделювання широкомасштабного каналу розповсюдження радіочастот на основі технологій AI та ML для розробки цифрового двійника мережі 6G масштабу міста.

Дослідження цифрових близнюків розширилося й охопило:

  • Використання AI/ML для посилення трасування променів для моделювання поширення радіочастот (РЧ) для керування цифровим двійником
  • Проведення вимірювальних кампаній у реальному світі в університетському містечку північно-східного Бостона за допомогою міцного приладу захоплення та відтворення радіочастот VIAVI Ranger
  • Включення ключових показників ефективності вищого рівня в цифровий двійник для більш ефективного моделювання впливу умов мережі на продуктивність програми.

«Наша дослідницька співпраця з Північно-східним університетом привела до прориву у використанні AI/ML для моделювання розповсюдження радіохвиль», — сказав д-р Ян Вонг, офіс технічного директора VIAVI. «Ми вважаємо, що це дослідження має вирішальне значення для створення великомасштабних мережевих цифрових двійників, які VIAVI готовий забезпечити, враховуючи наші провідні рішення для емуляції мережі в лабораторії та рішення для моніторингу та оптимізації мережі в польових умовах, збираючи дані з реальних мереж оператора».

«У Північно-Східному інституті бездротового Інтернету речей (WIoT) ми використовували найсучасніше тестове та вимірювальне обладнання VIAVI для моделювання та розгортання високоякісних цифрових двійників реальних бездротових мереж на нашому Open RAN Digital. Платформа Twinning, Colosseum», – сказав професор Томмазо Мелодія, директор WIoT Північно-східного університету. «Це сприятиме дослідженню, розробці та експериментуванню рішень на основі штучного інтелекту для мереж 5G і не тільки в безпечному цифровому світі з апаратним забезпеченням».

6G AI-Native Air Interface (AI-AI)

AI-Native Air Interface (AI-AI) з’явився як зміна традиційних методів розробки, стандартизації та комерціалізації комунікаційних технологій з метою ефективного надання даних додаткам, одночасно вирішуючи проблеми зв’язку та апаратні обмеження. На фізичному рівні бездротового зв’язку концепція нейронного приймача передбачає заміну традиційних блоків обробки сигналів навченими моделями AI.

Щоб уможливити комплексне тестування нейронних приймачів, VIAVI розробив і продемонстрував власний приймач як частину наскрізного тестового та навчального середовища. У базовій станції використовується конструкція сузір’я з підтримкою штучного інтелекту, де блок модуляції замінюється нейронною мережею для розробки спеціального сузір’я для приймача. Нейронний приймач, розроблений власною компанією VIAVI, можна узагальнити на різні моделі каналів і модуляції, затримку і доплер, співвідношення сигнал/шум (SNR) та інші умови, що є життєво важливим для розгортання в практичних системах. VIAVI використовував бібліотеки з відкритим кодом і власні бібліотеки для реалізації архітектури трансивера.

«VIAVI продовжує досліджувати та розробляти новаторські майбутні покоління бездротових технологій, і ми знаходимося на передовій розвитку 6G на основі штучного інтелекту», — сказав д-р Стівен Ванг, керуючий директор VIAVI Marconi Labs. «Наше дослідження 6G допомагає галузі створювати мережі, які динамічно адаптуються до різних середовищ і умов, від нейронних приймачів до множинного доступу з розділенням швидкості для семантичних мереж. Ми з нетерпінням чекаємо співпраці з дослідницькими лабораторіями та виробниками мережевого обладнання, щоб прискорити розвиток цих технологій».