Чандлер, штат Аризона, 8 серпня – Viavi Solutions Inc. (VIAVI) (NASDAQ: VIAV) сьогодні оголосила про доступність базової станції та наскрізного тестування з підтримкою неземних мереж (NTN) і високогірних платформ (HAP). Бездротові технології все більше доповнюють традиційні наземні мережі зв’язку, а супутниковий зв’язок допомагає забезпечити майже повне покриття. Тестові платформи VIAVI TM500 і TeraVM перевіряють відповідність, продуктивність і надійність gNodeB і цілих мереж в унікальних умовах каналу обслуговування мереж NTN і HAP.

Специфікації 3GPP Release 17 офіційно представили підтримку та вказівки для NTN, а наступні випуски, як очікується, продовжуватимуть удосконалювати стандарти. Ці специфікації допоможуть покращити продуктивність мереж NTN, дозволять їм конвергентувати з наземними телекомунікаційними мережами та забезпечать підтримку існуючих мобільних телефонів і чіпсетів 5G. Аналіз VIAVI підрахував, що зростання супутникового зв’язку призведе до появи приблизно 30 000 нових супутників на орбіті Землі, що значно розширить потенціал NTN для забезпечення універсального покриття.

Супутниковий зв’язок у 5G забезпечує ще один рівень складності для тестування. Мережі NTN повинні бути надійними, щоб справлятися з відстанню, швидкістю та мобільністю як супутника, HAP, так і користувацького обладнання (UE), забезпечуючи при цьому продуктивність. Тестові рішення не тільки потрібні для емуляції різних профілів мобільності та завмирання UE, але вони також повинні враховувати значні доплерівські зсуви від супутників, що швидко рухаються, і бортових платформ.

Щоб перевірити базову станцію перед неназемним розгортанням, TM500 може емулювати велику кількість пристроїв, нові моделі мобільності, затримки розповсюдження сигналу та інші умови, унікальні для NTN, тоді як TeraVM емулює базову мережу. Цей тестовий сценарій ідеально підходить для ранніх функціональних тестів, таких як тестування протоколу 3GPP, і може бути застосований як до регенеративних, так і до прозорих архітектур. Подальші сценарії тестування зосереджені на тестуванні та оптимізації мережі від кінця до кінця, використовуючи реальне ядро для перевірки продуктивності та надійності всієї мережі.

«Мережі NTN пропонують нові можливості та партнерські відносини для операторів мобільного та супутникового зв’язку, а також захоплюючий потенціал для підключення як до недостатньо обслуговуваних, так і до перенаселених районів, а також підтримки критично важливих програм», — сказав Ян Ленглі, старший віце-президент відділу бездротового зв’язку VIAVI. «Однак серед зростаючого інтересу та гонки за розгортанням цих мереж життєво важливо, щоб надійність, стабільність і тестування продуктивності проводилися для забезпечення успіху».