Сьомий щорічний «Стан 5G» від VIAVI також розкриває:

  • США витіснили Китай на перше місце в рейтингу міст 5G
  • Виробничий сектор стає явним лідером у приватному 5G
  • Автономний 5G набирає обертів із мережами 45 операторів
  • Різноманітний і широкий інтерес до mmWave по всьому світу

Чандлер, штат Аризона, 18 квітня 2023 р. – Viavi Solutions Inc. (VIAVI) (NASDAQ: VIAV) сьогодні оприлюднила нові галузеві дані, які показують, що зв’язок 5G досяг переломного моменту в усьому світі, оскільки мережі 5G зараз активні в 47 із 70 найбільших у світі. економік за ВВП.

У своєму сьомому щорічному «Стані 5G» VIAVI показало, що в усьому світі є 2497 міст з комерційними мережами 5G у 92 країнах. Ще в 23 країнах проводяться передкомерційні випробування 5G, а 32 країни оголосили про свої наміри 5G. Таким чином, залишилося лише 48 країн, багато з яких є меншими острівними державами, які публічно не оголосили про плани щодо 5G.

Загалом 18 країн оголосили про своє перше розгортання 5G у 2022 році. Нові країни 5G включають дві найбільші економіки, що розвиваються, Індію та Мексику, а також інші країни з економікою, що розвивається, такі як Ангола, Ефіопія та Гватемала. Дані також виявили кілька інших основних тенденцій, пов’язаних із розгортанням 5G:

США вперше витіснили Китай на перше місце в рейтингу міст 5G

Сполучені Штати вперше очолили рейтинг міст 5G, потіснивши Китай, який був лідером у попередніх оновленнях VIAVI State of 5G з 2021 року. У США кількість міст із мережами 5G значно зросла до 503 порівняно з лише 297 у травні 2022 року, що на 69 відсотків більше. На відміну від цього, кількість міст 5G у Китаї залишилася на рівні 356 з моменту оновлення в червні 2021 року.

Кількість міст 5G є лише одним з аспектів відносного успіху еволюції 5G у двох країнах, а Китай випереджає за іншими ключовими показниками. Широта покриття 5G у Сполучених Штатах контрастує з глибиною покриття 5G у Китаї, при цьому Китай залишається попереду за швидкістю передачі даних, абонентами 5G і розгорнутими базовими станціями.

Виробничий сектор стає явним лідером у приватному 5G

Виробничий сектор став явним лідером для приватних мереж 5G у всьому світі, з 44 відсотками публічно оголошених розгортань, за яким йдуть логістика, освіта, транспорт, спорт, комунальні послуги та видобуток корисних копалин. Схоже, ця тенденція свідчить про явний прагматизм щодо того, як діловий світ вирішує проблему приватного 5G, де організації з найбільшими проблемними точками підключення та найбільшими можливостями для інтелектуальних додатків, природно, стають лідерами приватного 5G.

Підприємства в цих секторах часто працюють у складних умовах, де високошвидкісне підключення може бути неможливим. Ці вертикалі також перетинаються з секторами, де додатки IoT розвинулися найбільше, що призвело до дискусій про розумні фабрики, розумні міста тощо. Тісний зв’язок між приватними можливостями 5G та Інтернету речей також збігається з новим реалізмом операторів зв’язку щодо того, що Інтернет речей є майже повністю вертикально орієнтованою можливістю отримання прибутку.

Автономний 5G набирає обертів із мережами 45 операторів

Автономні мережі 5G (SA), тобто мережі, побудовані з використанням нового ядра 5G і які працюють незалежно від існуючої інфраструктури 4G, швидко набирають обертів у всьому світі. Станом на січень 2023 року було 45 мереж 5G SA у 23 країнах. Це контрастує з січнем 2022 року, коли у всьому світі було лише 24 мережі АНБ.

Мережі 5G SA, які часто вважаються «справжніми» 5G, пропонують ширший спектр варіантів використання та моделей монетизації порівняно з неавтономними мережами (NSA), які відносно обмежені у своїх програмах, крім розширеного мобільного широкосмугового зв’язку (eMBB), що означає швидшу передачу даних. швидкості. Із збільшенням майже вдвічі мереж 5G SA все більше операторів почнуть усвідомлювати більше давно обіцяних комерційних переваг 5G, а споживачі та компанії в цих країнах можуть помітити підвищення швидкості мережі.

Різноманітний і широкий інтерес до mmWave по всьому світу

Спектр для 5G у діапазоні міліметрових хвиль (mmWave), який зазвичай вважається 24 ГГц і вище, викликав великий інтерес у різних країнах. Діапазон спектру пропонує значні переваги з найвищими швидкостями, найменшою затримкою та найвищою ємністю. Однак він також має недоліки, такі як менші діапазони, більш висока вартість обладнання та необхідність щільного розгортання.

Країни, які зробили доступним спектр мм-хвиль, охоплюють усі континенти та представляють надзвичайно різноманітне поєднання розмірів населення, економіки та рівня технологічного прогресу. Кілька найбільших мобільних ринків у світі, включно з Китаєм, Індією та Сполученими Штатами, зробили mmWave доступним, а також ринки з невеликим населенням, такі як Сейшельські острови та Гуам. Така сама різноманітність характерна для розвинутих ринків, таких як Німеччина та Японія, до країн із економікою, що розвивається, як Індонезія та В’єтнам.

Різноманітність країн, які ліцензують mmWave, показує, що існує явна привабливість регуляторів у поєднанні з природним інтересом операторів, які потребують спектру. Тим не менш, з очевидними перевагами та недоліками, історія mmWave, ймовірно, матиме багато поворотів у найближчі роки.

«2022 рік був роком випуску 5G,» — прокоментував Самех Ямані, технічний директор VIAVI Solutions. «Це еволюціонувало з явища розвинених ринків у глобальне явище. На технічному рівні також майже вдвічі більше автономних мереж 5G, можливості 5G значно розширилися, і ми можемо сподіватися на більш складні мережеві та бізнес-можливості від операторів. У наступному році основна увага приділятиметься якості мережі та подальшому розвитку технологій Open RAN, і ми зіграємо свою роль у тому, щоб вони були якомога успішнішими».